NORSK: Tøm teksten

      Tøm teksten - kapittel 1
  • Perioden 1850-1870 var en overgangstid fra romantikken og til realismen. Denne perioden blir kalt for poetisk realisme fordi vi finner både trekk fra romantikken og realismen i form av litteratur og billedkunst.
  • Camilla Collett var en viktig forfatter og feminist i den poetiske realismen. Hun ble født inn i en velstående familie som var opptatt av politikk og kultur. Hun var nummer fire av fem barn
  • Amtmannens døtre handler om fire søstre som er oppvokst i et stabilt hjem med stor frihet, men som likevel er preget av de typiske kjønnsrollene. Søstrene måtte legge kjærligheten sin vekk og bøye seg for samfunnets syn og forventninger for å bli hustruer.
  • Denne boka blir kalt en tendensroman fordi romanen tar opp problemer og skeivheter i samfunnet. Romanen er både kritisk og realistisk.
  • Ivar Aasen regnes som en poetisk realist fordi diktene han skrev handler om realistiske temaet og verdier, istedenfor de typiske forfatterne i romantikken som skrev om subjektive følelser.
Seter ved et vann. Foto.

             Ditt og datt

  •      Har du tatt inspirasjon i din egen tilværelse da du skrev romanen?Ja absolutt. Jeg har vært vitne til at mine søstre har lagt alt på hylla og gitt opp alt for å «giftes». Slik vil jeg ikke at samfunnet skal være. Menn og kvinner burde ha de samme rettighetene. Tror du at du er en inspirasjon til mange jenter? Ja, jeg håper det. Jeg håper at en dag vil ungdom vokse opp i et miljø der jenter og kvinner kan gjøre det de vil og ikke la seg hindre av samfunnets normer og syn. Jeg håper de kan lese om meg i norskboka og tenke «Vi har det slik i dag på grunn av henne.
  •      Overgangstiden som ble kalt poetisk realisme har fellestrekk med både romantikken og realismen. Romantikken hadde satt sine spor når det kom til naturen og fortiden og dette ble framstilt i poetisk og idyllisk lys. Men i denne perioden ble vi mer opptatt av det som skjedde rundt oss. Vi hadde med oss nasjonalromantikken i bagasjen, men nå beveget øynene seg over på samfunnsproblemene
  •      Diktet "Den dag kjem aldri" er typisk for perioden, fordi kjærligheten blir framstilt på en realistisk måte. I romantikken var det slik at temaer ble framstilt slik det burde være, men i realismen ble temaer framstilt slik det faktisk var. 


Kommentarer

Populære innlegg