NORSK: Amtmannens døtre



Amtmannens døtre


1. Sophie ble ulykkelig over søsteren sitt giftermål fordi hun visste at Louise egentlig elsket en annen. Sophie giftet seg med Casper fordi hun var nødt, ikke fordi hun ville.

2. Sophies mor sa "Bestemmelse er å giftes, ikke bli lykkelig". Det at moren til Sophie sier dette, viser hva slags forventninger samfunnet hadde til kvinnene på denne tiden. De skulle ikke være lykkelige, bare giftes bort. På denne tiden var denne tankemåten helt vanlig og synet på kvinner var helt annerledes enn det er i dag. For meg er det ikke forståelig at kvinner ble sett på slik, men jeg er fra en annen generasjon.

3. Slik jeg forstår det, dro Sophie ned i grottene og begravde dokken sin, Louise. Begravelsen av dokken var et symbol på at Lousie hadde mistet alt som gjorde henne til nettopp Louise. For Sophie var det en nedvergelse at Louise giftet seg med en mann hun ikke elsker, og nå var Louise død for Sophie.

4.

5. Denne boka blir kalt en tendensroman fordi romanen tar opp problemer og skeivheter i samfunnet. Romanen er kritisk til hvordan kvinner blir behandla og bare lever for å giftes bort. Camilla Collett mener at kvinner fortjener også å være lykkelige og kan gifte seg med hvem de vil. 

Kommentarer

Populære innlegg