NORSK: Humortegneserier

HUMORTEGNESERIER


Moderator:
Eksempler på virkemidler: Det blir brukt tilbakeblikk som virkemiddel. Jarle blir forlatt, og da blir vi tatt med tilbake i tid. Da setter vi oss enda mer inn i hans situasjon. Kontraster blir også brukt. Det er en stor kontrast mellom Jarle og Ludvig. Ludvig har på røde klær, sykkelhjelm og sykler. Jarle har mørke klær og skjeggstubber. Dette illustrerer hvordan de står politisk.
Det blir brukt fugleperspektiv når det er sett fra helikopterets synsvinkel, men normalperspektiv når det er dialog. Det blir også brukt froskeperspektiv for å illustrere når noen er langt nede, som når Jarle er fanget i et hull. Når det er spenning i tegneserie, endrer rutene seg og følger tempoet. Rutene blir mindre. Når det er rolig og det skjer lite, er det noen ganger bare en rute på en side.


Bilderesultat for moderator tegneserieDet komiske i tegneserien, Moderator, blir formidlet gjennom morsomme ansiktsuttrykk og dialog. Det er hva personene, Jarle og Ludvig, sier til hverandre som er kjernen for det humoristiske. Moderator er morsom fordi den setter to mennesker, som er klare ytterpunkter i politikken, sammen og er nødt til å samarbeide for å overleve. Det oppstår mange situasjoner som vi kan kjenne oss igjen i fra hverdagen. Forfatteren har tatt utgangspunkt i kommentarfelt på internett, for å gjøre tegneserien mest mulig realistisk.


Nemi: “Princess of darkness” og “Gørr og melis”


Hovedpersonen er Nemi. Hun kler seg i svarte klær og har mange destruktive tanker om folk og livet generelt. Nemi synes at veldig mye av det folk rundt henne gjør og sier er veldig irriterende, og legger ikke skjul på det. Hun bryr seg lite om hva folk synes om henne, og er ikke interessert i etterfølge samfunnets forventninger til henne.
Vi blir også godt kjent med bestevennen Cyan. Hun er ganske lik som Nemi, men hun er litt mer positiv og minner av og til Nemi på at ting kanskje ikke er så ille som hun skal ha det til. Hun har en kjæreste som heter Tim, som hun synes er ganske håpløs.


Synsvinkelen er nesten alltid lik, og har et normalperspektiv. Det er heller ikke så mye bruk av zooming, for rutene går som regel rett frem. Handlingen blir formidlet gjennom talebobler og illustrasjon, og det er ingen forteller som forklarer situasjonen. På grunn av dette, er det en del som må leses i mellomrommet til rutene, closure, for å kunne forstå hva som foregår. Fordi Nemi er en karakter i svart-hvitt, står hun i sterk kontrast til alt rundt henne som er i farger. Det kan være et symbol på at hun er irritert og destruktiv, mens Cyan, med blått hår, er mer positiv.


Det komiske i Nemi blir ofte formidlet ved selvmotsigelser. Det blir sagt en ting, samtidig som det blir vist en helt annen ting.
Andre komiske situasjoner kan være ting som veldig mange kjenner seg igjen i. Man kan si at det komiske i mange scener blir formidlet ved hjelp av sarkasme eller satire.


Bilderesultat for nemiEt eksempel fra “Gørr og melis” er en stripe om at Nemi ønsker sjelefred og indre ro. Derfor har hun laget en liste over hva hun må gjøre for å oppnå dette, og banker på hos en mann for å fortelle om prosjektet sitt. Når man leser ordene “sjelefred” og “indre ro” tenker man gjerne på noe positivt og hyggelig, men slik er det ikke i Nemi sin verden. Hun spør mannen i døra om det er han som har laget tegningene til IKEA-bruksanvisningene, han svarer ja, og dermed sprayer hun ham i ansiktet med eddik. Følelsen av å være oppgitt over IKEA sine bruksanvisninger er noe mange kan kjenne seg igjen i, og at Nemi faktisk gjør det mange irriterte møbelhandlere på IKEA har hatt lyst til å gjøre, gjør akkurat denne tegneseriestripen morsom.



Kommentarer

Populære innlegg